University of Kentucky School of Arts and Visual Sciences (Bollivar Lofts Renovation)

Architect: Omni Architects

Architect: Omni Architects

A $12.5 M, 3-story, 112,000 sq ft adaptive reuse of an existing tobacco handling plant for the College of Fine Arts is historical masonry and wood construction, with steel trusses supporting a large portion of the existing roof.

 

 
 

Morehead State University West Mignon Hall Renovation

Architect: EOP Architects

Architect: EOP Architects

The project involved the renovation of an existing 5 story concrete frame residence hall. The structural portion of the renovations included the replacement of existing precast wall panels and existing masonry veneer with new masonry veneer, a new entrance vestibule and canopy structure, new roof top mechanical equipment support framing, and the patching and repair of existing exterior cast-in-place concrete columns and beams.

 
 

Morehead State University Mignon Tower Renovation

Architect: Kersey & Kersey

Architect: Kersey & Kersey

A $4.0 M renovation to an existing 16 story concrete frame residence hall. Renovation includes the addition of a front entrance vestibule and roof top steel framed screen wall as well as the reinforcement of existing flat plate concrete slabs.

 
 

University of Kentucky Parking Structure No. 3

Capture.JPG

A $0.4 M renovation to the top two levels of an existing 6-story parking structure. Renovations included concrete repairs, elastomeric waterproof membrane and miscellaneous repairs. 

 
 

Berea College Kentucky Hall / Talcott Hall Renvations

Architect: GBBN Architects

Architect: GBBN Architects

A $7.5 M renovation to an existing 3-story timber, steel and masonry structure on a full basement.  Renovation includes a 2 story vertical expansion of the annex connecting the two residence halls and removal and reconstruction of interior load-bearing walls.

 
 

Berea College Pearsons Hall

Architect: GBBN Architects

Architect: GBBN Architects

A $3.0 M renovation to an existing 3-story timber, steel and masonry structure on a full basement.  The project included a new elevator, a new stair tower added to the building exterior and the basement floor was lowered by 1’-2”.

 
 

Berea College Boone Tavern Renovation

Architect: EOP Architects

Architect: EOP Architects

A $7.0 M renovation to the historic Boone Tavern in downtown Berea, Kentucky .  The project includes a new elevator shaft, a new auto drop-off canopy, lowering of the existing basement floor and a new skylight.

 
 

KCTCS Headquarters & Office Renovation - Versailles, Kentucky

Architect: EOP Architects

Architect: EOP Architects

$5.0 M renovation / conversion of the existing Texas Instruments Manufacturing Facility into a System Office/Headquarters for the Kentucky Community and Technical College System.  Project included the reconstruction of a second floor mezzanine for use as the President’s Suite, the addition and upgrade of the lateral force resisting system, the addition of architectural entrance canopies and sun louvers, reconstruction of exterior wall systems, the addition of skylights and monumental staircase, and the construction of raised towers to support the new mechanical units.

 
 

Jefferson Community and Technical College Seminary Building Foundation Restoration

Architect: EOP Architects

Architect: EOP Architects

This project was the initial phase of an intended complete renovation of the historic Seminary Building, which is listed on the National Register of Historic Places.  The building was originally constructed between 1903 and 1909 of stone masonry and structural timber.  Our project included excavation of the foundation walls within the main plaza for installation of shotcrete foundation reinforcement, waterproofing, drainage, and stone repair. 

The tight sight required construction control stipulations to avoid surcharging the foundation walls due to construction traffic and undermining (achieved with underpinning and lateral tiebacks) of the shallow foundations.  Masonry repair of the perimeter foundation walls, the building’s water table, and the historic courtyard gate and wall were also included.  Afterwards the courtyard was renovated to its historic configuration with new walks, landscaping, and façade lighting.